25 Години ADIG

Ние от ADIG сме горди и щастливи да Ви съобщим, че нашата компания навърши 25 години.Какво означават 25 години?


- Те са времето, в което да бъдеш създаден, да направиш първи
стъпки и да тръгнеш напред.
- Те са годините на израстване, на съзряване, на утвърждаване...
- Те са нашите първи 25 години.


На 14-ти декември 1993 година е основана от Иван Стоев семейната фирма АДИГ. През тези години винопроизводството в България е сектор с традиции и множество перспективи. За да имаш успешно начало в област като винарството, което е с древни традиции, но и насочено към новаторство, трябва да бъдеш съпроводен от най-добрите. Пред България предстои кандидатстване за членство в Европейския съюз. През тази година в посолството на Франция в България, Иван Стоев се среща с търговското аташе, който го свърза с МАРТЕН ВИАЛАТ ЕНОЛОЖИ.

Създадена в началото на XX век, с дейност производство и продажба на енологични продукти, анализ и експертиза на вина в собствени лаборатории и консултации във винарството, Мартен Виалат Еноложи предизвиква интереса на Иван Стоев и става първият френски партньор на АДИГ. След проучване на потенциала на пазара и възможностите за сътрудничество, през 1995 година преговорите завършват с екслузивитет за АДИГ за дистрибуция на марката в България. През 1996 година стартират първите продажби и производствени опити в малък обем с енологични продукти. През същата година ВИКАР (единствената бъчварница във Франция, която все още е семейна собственост) става член на семейството на ADIG със своите качествени дъбови бъчви от френски и американски дъб.

От 1997 година започваат първите обиколки на винарските изби със специалисти от Франция.

През 1998 година, съвместно с Мартен Виалат Еноложи, заложихме опити в големи обеми в предприятията Винпром Лясковец и Винарска изба Хан Крум.


През 1999 година ADIG разширихме портфолиото си с марката ФЕНОКС, която предлага материали за изграждане на лозови и овощни конструкции. Освен ефикасност, днес те придават завършен и красив вид на огромни площи български лозя.

Към нарастващото семейство на ADIG се присъедини и един от най-големите френски производители на лозов посадъчен материал ПЕПИНИЕР ВИТИКОЛ ФИЛИП ДАИДЕ. Многообразие от сортове, стриктен санитарен контрол и безупречно качество – в това се убедиха всички клиенти, доверили се на един от най-големите и успешни френски лозови разсадници.


Адаптивна към разнообразните посоки на пазара за вино, ADIG започна работа с TEХНИБАГ - водещ производител на bag in box машини.

Един от първите и дългогодишни наши партньори е и френският производител на восъци за декорация СЕЗОЛ. Красивите и многообразни цветове придават елегантност, уникалност и завършеност на външния вид на много от най-разпознаваемите български вина.

През 2000 година, ние във фирма ADIG и нашите френски партньори, видяхме какъв е интересът към предлаганите стоки и услуги и решихме да си сътрудничим и с винари от Македония. Така стъпихме в плодородната земя на западната ни съседка.

ADIG създадохме стабилни връзки и контакти в лозарския сектор в България и Македония. Съзнавайки значимостта на правилното отглеждане и поддръжка на лозята, постепенно присъединихме още фирми в нашето портфолио:

 • КОЛАР – известна с първата в света машина за зелена резитба
 • ИНФАКО – станала популярна с първата електрическа ножица в света


През 2002-ра година ADIG съвместно с Университета за хранителни технологии и Съюза на енолозите в България организирахме нашия първи международен енологичен семинар "Енология на бъдещето". Този семинар събра над 100 специалисти от страната и чужбина и бе толкова успешен, че се превърна в ежегоден форум, който се провежда и до днес.

Когато винарството се развива, а ти търсиш унисон с промените му, логично се обръщаш към подходящите партньори, с които да вървиш по този път. Така интересът към иновативни технологии, води до сътрудничеството на АДИГ, от 2004 г. с фирмите:

 • ПАРСЕК - специалист в областта на електрониката в енологията, станала известна през 1997 с новото поколение апарати за микрооксигенация, дозиращи прецизно в mg/l,
 • ПЕРА - френско предприятие за оборудване на винарски изби с дългогодишна история, доказало във времето своето качество, надеждност и солидност на продуктите си и
 • АПАГ/КОРАДО УАЙН МАШИНЪРИ - италиански производител  на помпи и аксесоари във винарството, която удовлетворява нуждите на пазара дори чрез проучване и създаване на персонализирани продукти и приложения.


Трудът и ефективната приложимост на постиженията на партньорите на АДИГ, печелят множество награди на изложенията Винария през годините:

 • 2016 г. За Серия Орижин на Мартин Виалат Еноложи
  И за Green Cryo на Pera
 • 2017 г. за Air Mixing на Parsec
 • 2018 г. за Smart press на Pera
  И гама Поколение 7 на бъчварница Vicard

В АДИГ се гордеем с това признание, още повече, че фирмата е изложител на „Винария“ от създаването на Международната изложба.


Удовлетворява ни и фактът, че като семейна фирма, следваме имено принципите за подкрепа и разбиране в едно семейство и затова работата ни с клиентите на фирмата се състои не само в предлагане на най-добрите продукти, материали и оборудване - тя включва изслушване, съпричастност и предложения за решение на възникналите проблеми по време на работа на нашите клиенти.

В желанието си наистина да бъде полезна на енолозите ADIG осъществява, заедно с тях посещения при своите партньори във Франция, което се оказва чудесен професионален опит и възможност за натрупване на нови впечатления и знания.

Пазарът се развива все по-интезивно в посока повишаване на качеството не само на виното, но и на гроздето. Иван Стоев отделя дейността с профил лозарство и овощарство и създава нова фирма – АДИГ АГРО (2004). АДИГ остава в услуга на българския винопроизводител.


Така структурирана, дейността на двете компании е още по-адаптивна към новости, търсене и развитие.

В портфолиото влизат още:

 • ДЖЕНЕРАЛ ПЛАСТИКС
 • РИВЪРКАП
 • СУФИЛОГ
 • КАДЮС

След 2004-та година продължава интензивното развитие на фирмата като водещ дистрибутор за продукти за вино. Клиентите на ADIG в България и Македония се увеличават (появяват се и много пинчета). Продължаваме ежегодно да провеждаме нашия международен енологичен семинар. Продължаваме участието си във Винария ежегодно, където представяме на нашите клиенти иновациите в бранша.

Питахме се много или малко са 25 години за АДИГ?!

И очевидният отговор, който се появи пред нас, беше че не това е подходящият въпрос.
Въпросът не е само колко са, а какво те означават?
За този, който създаде фирмата, означават креативност, търсене, постоянство!
За тези, които се присъединиха – вдъхновение, желание, всеотдайност!
За тези, които ще я продължат – приемственост, развитие, бъдеще...
Те са годините, в които вложихме не само труда, но и сърцата си!


Партньори на ADIG