АДИГ представя схема за винификация на Каберне / Мерло. Протоколът е разработен с цел максимално извличане на типичните характеристики на сорта и региона. Подходящ за грозда с добра и много добра зрялост и контакт с дъбова дървесина под формата на чипс или барик.
SO2: Бактол Р - 10 g/hL
Eнзим: ДЕПЕКТИЛ ЕКСТРА ГАРД - 3 g/hL
|
Приемане на гроздетоСортиранеРонкане без мачканеПълнене на съда |
Желателно е да се направи двойно сортиране, за да се отстранят зърната в лошо състояние и остатъци от лозата. Направете ронкането при минимална скорост. Бактол Р: калиев метабисулфит Депектил Екстра Гард: пектолитичен ензим за екстракция на клетъчното съдържание от гроздето за вина за отлежаване |
Да се изчака 4 часа след ензимната обработка Танини: ВИТАНИЛ VR - 10 g/hl
Чипс: BLEND 22 - 2 g/l
|
СТУДЕНА ПРЕДФЕРМЕНТАТИВНА МАЦЕРАЦИЯ |
Да се направи мацерация с ципите за 3-4 дни при 10° С с 3 потапяния на ден. Ако температурата на мацерацията е > 12°C Витанил VR: кондензиран танин от кебрахо Бленд 22: комбинация от чипс с различен произход и изпичания, специално разработен за влагане по време на ферментция |
Дрожди: ВИТИЛЕВЮР МТ/ ЛЕВЮР SO ФЛЕЙВЪР - 20 g/hL
Активатор: АКТИФЕРМ 1 - 20g/ hL
Активатор: АКТИФЕРМ 2 - 20g/ hL
Tанин: ТАНИРЕЗЕН - 7 g/hL
|
АЛКОХОЛНА ФЕРМЕНТАЦИЯТемпература =25- 28°СОбливане/Потапяне/ДелестажЦелта е да се създадат условия за максимална екстракция във водна фаза и минимална в алкохолна фаза |
След приключване на мацерацията да се спре охлаждането. Веднага щом температурата започне да се покачва да се засее виното и да се добави Актиферм 1. Да се направят 2 делестажа : 1 при d=1070 и 1 при d=1050. Да се правят не повече от 2 бливания/потапяния на ден. Дрожди С.O. Фейвър/ Витилевюр МТ: дрожди за червени концентрирани вина за стареене Актиферм 1-2: комплексен активатор за дрожди Танирезен: чист танин от гроздови ципи |
Рандеман - 60% | ||
Бистрител: PRZ AF - 20 g/hl за пресовото вино
|
Разделяне на вино самоток и пресово вино |
Препоръчително е пресовото вино да се обработи отделно с 20 g/hl PRZ AF и да се определи в кой момент и в каква пропорция да се купажира със самотока |
МКБ: Витилактик F - 1g/hl
Активатор за бактерии: Маловит - 20 g/hl
(Биореактиватор: Прелактик - 20 g/hl)
|
ЯМКФ |
Витилактик F: млечно кисели бактерии Маловит: храна за МКБ Прелактик е биореактиватор за рехидратиране на МКБ. Да се добави, ако виното е с А>14 об% |
SO2: Бактол Р - 10 g/hl
Taнини: TAНИРЕЗЕН - 2-7 g/hL - Чипс Hаrmony Fr - 1.5 g/L
Чипс Coplexity US - 0.5 g/L
|
ПретаканеСъхранение в присъствие на дървесина |
Да се направи леко аериране Танирезен: чист танин от гроздови ципи Време за контакт с чипса : минимум 4 седмици, за оптимални резултати 8 седмици. |
Кристалин Овокол ( или опит с Кализол) или Аквакол |
БистренеКонтрол на свободния SO2 |
Видът и дозата на бистрителя да се определи след посещение и дегустация |
Евентуални допълнителни обработки на виното ще се определят след посещение и дегустация. За информация, консултирайте се с нас. |
ПретаканеФилтриранеБутилиране |
Съхранение на виното в доляти до горе резервоари. Ежемесечен контрол на SO2. Досулфитиране до желан свободен SO2 : 3 седмици преди бутилиране. |
Информацията, описана по-горе отговаря на нашите актуални познания. Тя е дадена без ангажимент или гаранция, в случаите, когато условията на използване са извън наш контрол. Тя не освобождава потребителя от спазването на законовите норми и предписанията за безопасност, които са в сила.