АДИГ представя схема за подготвяне на закваска за подновяване на спряла ферментация.
Обем на закваската: - , Витилевюр DV10 - |
1) Рехидратиране на дрождите( продължителност 20 мин. ):
|
2) Презасяване ( продължителност 6-12 часа): Да се смесят :
Да се хомогенизира внимателно сместа и да се измери началната относителна плътност ( всъщност, по нея ще се съди за активността на закваската) Задължително е да не се оставя да падне под 1005 Да се поддържа t = 20°C Когато плътността достигне стойност 1010, да се премине към фазата на адаптиране |
3) Адаптиране към алкохола ( продължителност 48-72 часа) : Да се смесят:
Да се хомогенизира внимателно сместа и да се измери началната относителна плътност Да се поддържа t= 20°C Сутрин и вечер да се разбърква аерирайки и да се измерва относителната плътност Спадането на плътността при пълна активност трябва да е 6-12 единици на ден Закваската трябва да остане “сладка” през цялото време на приготвянето й ( d > 1005) При достигане на плътност 1005 – 1010 и след микроскопско наблюдение да се премине към фазата на засяване |
4) Засяване в резервоара: с получената закваска от фаза 3 (10% или ), засейте вино (= ) като:
|
Важно: В този стадий средата има недостиг на хранителни вещества, следователно се препоръчва внасяне на 20 g/hl Фосфат Композе (или друга храна) |
Информацията, описана по-горе отговаря на нашите актуални познания. Тя е дадена без ангажимент или гаранция, в случаите, когато условията на използване са извън наш контрол. Тя не освобождава потребителя от спазването на законовите норми и предписанията за безопасност, които са в сила.