АДИГ представя схема за винификация на Совиньн Блан. Протоколът е разработен с цел максимално извличане на типичните характеристики на сорта и региона. Подходящ за грозда със средна и добра зрялост, без контакт с дървесина.
SO2: Бактол Р - 10 g/hL
|
Приемане на гроздетоСУЛФИТИРАНЕ |
Бактол Р: калиев метабисулфит, внавя половината от теглото си като чист серен диоксид |
Ензим: ДЕПЕКТИЛ EКСТРАКСИОН FCE - (3 g /100 kg)
|
РОНКАНЕНАСТОЙВАНЕ С ЦИПИТЕ
|
Направате много деликатно ронкане, последвано от настойване с ципите. Добавете ензима на изхода на гроздомелачката. Депектил Екстраксион: ензим за екстракция на предшествениците на сортовите аромати. |
SO2: Бактол Р - 7 g/hl
Танин: СУБЛИУАЙТ - 3 g/hl
|
ПРЕСУВАНЕ |
Сублиуайт : танин за бяло вино на базата на гроздов танин, антиоксидантни свойства, запазва цвета и ароматите, улеснява избистрянето, структуриращ ефект. |
Рандеман - 60% | ||
Комплексен продукт за бистрене: БЕНТОГРИЙН - 30 g/hL
или |
БИСТРЕНЕ НА МЪСТТАМъстта да се избистри до 100-120 NTU |
По време на избистрянето е много важно да се добави БЕНТОГРИЙН/ ПОЛИГРИИН комплексен продукт за елиминиране на окислени и окисляеми полифеноли. Това ще позволи да се намалят обработките в последствие и да се запазят тиоловите аромати формирани по време на ферментацията. |
Дрожди: ВИТИЛЕВЮР ТОНИК - 20 g/hL
Активатор: АКТИФЕРМ 1 - 20 g/hL
Танин: СУБЛИУАЙТ - 6 g/hl
|
АЛКОХОЛНА ФЕРМЕНТАЦИЯДа се регулира температурата на 16°С |
Дрожди Тоник: дрожди адаптирани за производство на вина от сорта Совиньон блан с изразен тиолов профил Актиферм 1: растежен фактор, осигурява органичен и неорганичен източник на азот. Сублиуайт: танин за бяло вино на базата на гроздов танин |
Активатор: АКТИФЕРМ 2 - 20 g/hL
Глутатион: НЕОКРИСПИ - 15g/hl
|
В средата на ферментацията
|
Актиферм 2: органичен и неорганичен източник на азот, дрождени обвивки, поддържащи елементи Неокриспи: инактивирани дрожди, богати на глутатион |
SO2: БАКТОЛ P - 10 g/hl
|
ПРЕТАКАНЕСУЛФИТИРАНЕ |
Бактол Р: предпазва виното от окисление и осигурява микробиологична стабилността на вината |
Редовен контрол на SO2 |
СЪХРАНЕНИЕ |
Направете отлежаване в пълен резервоар на бистро вино. |
КРИСТАЛИН (+ СИЛИЗОЛ) |
БИСТРЕНЕ |
Дозата на бистрителя да се определи опитно. При доза на Кристалин над 2 g/hl да се добави Силизол, за да се избегне свръхбистрене |
БЕНТОНИТ ЕЛЕКТРА |
СТАБИЛИЗИРАНЕ СРЕЩУ КРИСТАЛНИ ПОМЪТНЯВАНИЯ |
Дозата на бентонита да се определи опитно. |
Евентуални допълнителни обработки на виното ще се определят след посещение и дегустация. За информация, консултирайте се с нас. |
ПретаканеФилтриранеБутилиране |
Съхранение на виното в доляти до горе резервоари. Ежемесечен контрол на SO2. Досулфитиране до желан свободен SO2 : 3 седмици преди бутилиране. |
Информацията, описана по-горе отговаря на нашите актуални познания. Тя е дадена без ангажимент или гаранция, в случаите, когато условията на използване са извън наш контрол. Тя не освобождава потребителя от спазването на законовите норми и предписанията за безопасност, които са в сила.